Ana içeriğe atla

Tecrübeli bir SAP ABAP programcısının S/4HANA'daki yeri nedir?

S/4 HANA duyurulduktan sonra, hem SAP kullanan şirketlerde hem de ekosistemdeki tüm danışman ve programcılarda biraz endişeli biraz da tatlı bir telaş başladı.

Özellikle danışman ve ABAP programcılarının kafası karışık. Görüşler temelde ikiye ayrılmış durumda: Bir grup; HANA daha çok yeni, yayılması en az 5-10 sene alır, o zamana kadar da köprünün altından çok sular akar diyerek mevcuttaki dönüşümü görmezden gelip kafalarını kuma gömmeyi tercih ederken, bir grup da, artık dönüşme vakti geldi durum bu sefer ciddi diyor.

Aslında dönüşüm 3 sene once başlamıştı, yani 5-10 sene var diye düşünen arkadaşlar için sandıkları kadar zaman kalmadığını belirtmek isterim.

Ancak durum o kadar da karamsar değil, ABAP hala çok önemli back-end'in hala en önemli parçası. Ama front-end ya da presentation layer'da durum çok farklı. Artık sapgui tarafından tüketilecek kullanıcı arayüzü tarih oldu diyebiliriz. Zaman UI5 zamanı, jquery zamanı, json zamanı, odata zamanı.

Benim tecrübeli ABAP programcısı arkadaşlarıma net bir tavsiyem var: sakın kafanızı kuma gömmeyin. Yoksa digital fotoğraf makinalarının gelişini önemsemeyen Kodak durumuna düşebilirsiniz. Oysa ki tüm avantaj şu an elinizde, SAP data dictionary'sini sizden daha iyi bilen yok, iş akışlarına hakimsiniz, kullanıcılar en çok size güveniyorlar, bu dönüşümde sizin rehberliğiniz çok önemli.

Yapmanız gereken sadece, yeteneklerinizi birazcık dönüştürmeniz. Aşağıdaki linklere bir göz atın. Tüm sorularınız için bana ulaşabilirsiniz.

http://scn.sap.com/community/mobile/blog/2013/10/03/lets-talk-odata-shall-we

http://scn.sap.com/community/career-center/blog/2014/06/10/where-is-my-place-in-hana-as-an-experienced-abap-developer



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAP Concur ile nasıl masraf girilir? Örnek Ekranlar ile anlatımı

Öncelikle Concur deneme sürümüne kayıt olmanız gerekiyor. Böylece 30 gün boyunca Concur 'u kullanabiliyorsunuz. E-mail adresi ve belirlediğiniz bir şifre ile login olduğunuzda aşağıdaki ekran size karşılıyor, çok basit ve derli toplu, nasıl yapacağım diye bir manual ya da help dökümanına başvurmanıza gerek yok. Login olduktan sonra yandaki ekran size karşılıyor. Concur Logosunun yanında size adınızla hitap ederek yapabileceğiniz işlemleri ve daha once yapmış olduğunuz işlemleri gösteriyor. Start a report'a tıkladığınızda masraf girişine hemen başlayabiliyorsunuz. Öncesinde kendinize ait bilgileri güncellemek isterseniz kolayca yapabiliyorsunuz bunu, örneğin şirketiniz masrafları hangi hesaba yatırmasını istiyorsanız bunu kolayca beliyleyebiliyorsunuz.Ya da kredi kartınızı tanımlayıp özellikle mobil versiyonunu kullanırken anlaşması şirketlerden yapacağınız masrafları basitçe yapabilmeyi sağlıyor. Arık gerekli ayarlamaları yaptığımıza göre masraf girişine başlayabiliriz

SAP Concur Nedir? Nasıl Deneyebilirim? Neden Concur kullanmalıyım?

Concur, SAP'nin 2014 yılında satın aldığı, dünyanın en çok kullanıcısı olan bulut tabanlı seyahat masrafı yönetim uygulamasıdır. Concur'un gücü; sunduğu fonksiyonalitenin ötesinde, ekosisteminde barındırdığı iş ortaklarıdır. Binlerce iş ortağı sayesinde, kurumlar personelinin masraflarını kontrol etmenin ötesinde seyahatlerini planlama ve çok uygun fiyatlara karşılayabilme imkanına sahip olabilmekteler. Sizin için önceden pazarlığı yapılmış, konaklama, seyahat, yeme içme ve daha fazlası binlece şirket ve marka Concur pazar yerinde hazır beklemekte. Ayrıca anlaşma sağlanan bu partner ağı kullanılarak yapılan her türlü harcamanın belgesi elektronik olarak saklanmakta ve SAP ERP'ye otomatik olarak akabilmektedir. Bu sayede her çalışanın kabusu olan masraf girişi ya da masrafların geç girilmesi ya da ödenememesi gibi durumlar ortadan kalkmaktadır. Mevcut partner'ler için : https://www.concur.com/en-us/partners 2 kişilik bir şirketten 300.000 çalışanı olan bir gr

SAP HANA Modelleme: View Çeşitleri, BW ile bağlantı, HANA Studio Kullanımı, HANA Live Analitikleri, HCP HANA Cloud Platform

Aslında çok geniş kapsamı olan bir konuyu tek başlıkta ele almak çok güç, bu yazımı daha çok bir başlangıç rehberi olarak kullanmanızı tavsiye ederim. HANA 2011 yılında ilk kez duyurulduğunda, çağın gerektirdiği gerçek zamanlı bilgi ihtiyacını karşılayacak bir çözüm olması amacı güdülmüştü. Ancak elde edilen başarılı sonuçlar, HANA'yı SAP'nin tek Veri Tabanı olma durumuna getirdi. Bugün bu yazıda sadece HANA'yı gerçek zamanlı ve çok boyutlu veri bazı olarak nasıl kullanabiliriz onu anlatmaya çalışacağım. Öncelikle üzerinde HANA koşan bir ortama sahip olmanız gerekir. Eğer çalıştığınız şirkette bir HANA makinası yoksa, size tavsiye edeceğim  tek yer HANA Cloud Platform olacaktır: Buradan gerekli bilgiyi edinip, kendinize bir hesap oluşturabilirisiniz Sonrasında da HANA Studio edinmeniz gerekli. Buradan elde edebilirsiniz:  https://tools.hana.ondemand.com/#hanatools  Burada da gene yardımımıza HCP  koşuyor. Artık HANA sayesinde gerçek zamanlı analitik dünyası